Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Ciecz nienewtonowska

Ciecz nienewtonowska

Pomoce:

  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana
  • woda
  • miska
  • ewentualnie barwnik

Uwaga, nie trzeba się przejmować zabrudzeniami, ciesz nieniutonowska łatwo daje się zmywać pod bieżącą wodą. 

Do wykonania tego "inteligentnego" płynu trzeba stworzyć w misce odpowiednią konsystencję wody i mąki ziemniaczanej (skrobi). Cechą charakterystyczną tego płynu jest to, że twardnieje pod wpływem nacisku. Wydaje się, że im większą siłę na niego wywieramy tym większy opór stawia ciecz. Jest ona zarówno płynem jak i ciałem stałym.

Ponieważ proporcje w internecie są różne (od 1:1 do 2:1 - z przewaga mąki) właściwa konsystencja cieczy powinna pozwolić się ugnieść w kulkę. Jeśli wody będzie zbyt dużo wówczas mąka nie będzie się "kleić". Tak więc "na oko" mąki powinno być więcej niż wody. Ciecz można zabarwić bibułą lub barwnikiem spożywczym.

Eksperymentowanie z cieczą nieniutonowską to odkrywanie jej właściwości. Warto wykonać te ćwiczenia i inne według własnego pomysłu. Zachęcam do zabawy:

  • zabawy w dłoniach – okazuje się, że silne i szybkie wkładanie palca do cieczy powoduje jej opór - czujemy jakby oporowała. Jeśli zrobimy to samo tylko wolniej - nie czuć takiego oporu.
  • robienia bąbelków przez słomkę,
  • dmuchanie na powierzchnię w celu wytworzenia fal,
  • uderzanie w taflę płynu pięścią (lub młotkiem),
  • odbić piłeczkę od powierzchni płynu,

Poniżej znajduje się link z w którym dowiecie się Państwo jak wykonać ciecz nienewtonowską i co z nią można robić.