Ciecz nienewtonowska
Ciecz nienewtonowska
Pomoce:
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana
- woda
- miska
- ewentualnie barwnik
Uwaga, nie trzeba się przejmować zabrudzeniami, ciesz nieniutonowska łatwo daje się zmywać pod bieżącą wodą.
Do wykonania tego "inteligentnego" płynu trzeba stworzyć w misce odpowiednią konsystencję wody i mąki ziemniaczanej (skrobi). Cechą charakterystyczną tego płynu jest to, że twardnieje pod wpływem nacisku. Wydaje się, że im większą siłę na niego wywieramy tym większy opór stawia ciecz. Jest ona zarówno płynem jak i ciałem stałym.
Ponieważ proporcje w internecie są różne (od 1:1 do 2:1 - z przewaga mąki) właściwa konsystencja cieczy powinna pozwolić się ugnieść w kulkę. Jeśli wody będzie zbyt dużo wówczas mąka nie będzie się "kleić". Tak więc "na oko" mąki powinno być więcej niż wody. Ciecz można zabarwić bibułą lub barwnikiem spożywczym.
Eksperymentowanie z cieczą nieniutonowską to odkrywanie jej właściwości. Warto wykonać te ćwiczenia i inne według własnego pomysłu. Zachęcam do zabawy:
- zabawy w dłoniach – okazuje się, że silne i szybkie wkładanie palca do cieczy powoduje jej opór - czujemy jakby oporowała. Jeśli zrobimy to samo tylko wolniej - nie czuć takiego oporu.
- robienia bąbelków przez słomkę,
- dmuchanie na powierzchnię w celu wytworzenia fal,
- uderzanie w taflę płynu pięścią (lub młotkiem),
- odbić piłeczkę od powierzchni płynu,
Poniżej znajduje się link z w którym dowiecie się Państwo jak wykonać ciecz nienewtonowską i co z nią można robić.